Αποθήκευση συνεδρίας | Κλείσιμο συνεδρίας
Αποθήκευση συνεδρίας Κλείσιμο συνεδρίας
ΙΜΧΑ - Βιβλιοθήκη
Αρχική σελίδα Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά Θεματική αναζήτηση Εξωτερικές βάσεις δεδομένων Σύνθετη Καλάθι

Επιλογή γλώσσας
Γρήγορη αναζήτηση
Όροι αναζήτησης:
Οπουδήποτε
Βιβλία
Διατριβές
Περιοδικά

Εισαγωγή περιορισμών συνεδρίας

Ενεργοί περιορισμοί
Μη ενεργοί περιορισμοί

Απλή αναζήτηση
Όροι αναζήτησης:

Βάση Δεδομένων:

There are 0 titles in your cart.

Προηγούμενες αναζήτησεις

Για τη βιβλιοθήκη


Η Βιβλιοθήκη του IMXA, πλήρως μηχανογραφημένη, είναι η μοναδική στην Eλλάδα που περιέχει πλούσιο υλικό γύρω από βαλκανικά θέματα. H συγκρότησή της αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των μελετητών της ιστορίας και του πολιτισμού των κρατών και λαών της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 25.000 τίτλους και 700 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. H συλλογή της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια και ανάτυπα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε μία από τις βαλκανικές, τις δυτικοευρωπαϊκές, την ελληνική, την τουρκική και τη ρωσική γλώσσα. Παράλληλα, διαθέτει και Ειδική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 450 εκδόσεις που έχουν τυπωθεί πριν το 1870. Από το 1991 αποδελτιώνονται τα άρθρα τρεχόντων περιοδικών καθώς και Πρακτικά των Συμποσίων, που άπτονται θεμάτων, τα οποία αναφέρονται παρακάτω. Η αποδελτίωση αυτή αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη στην έρευνα. H συστηματική καταλογογράφηση της συλλογής και η θεματική ανάλυση των μονογραφιών και των αυτοτελών εκδόσεων καθώς και των περιοδικών και των συλλογικών έργων γίνεται με βάση τον αγγλοαμερικανικό καταλογογραφικό κώδικα. H Βιβλιοθήκη του IMXA συνεργάζεται στενά με το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης. Τα περιοδικά της συλλογής της είναι καταχωρημένα στους ειδικούς, έντυπους και ηλεκτρονικούς, καταλόγους του EKT. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας φωτοτυπιών περιοδικών άρθρων μέσω φορέων που συνεργάζονται με το ΕΚΤ.

H Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ. Tην επισκέπτονται καθημερινά ερευνητές, καθηγητές, φοιτητές και ιδιώτες, που ασχολούνται με θέματα που αναφέρονται στο βαλκανικό χώρο. Τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών πέρα από τα καθιερωμένα (ιστορία, πολιτική, λαογραφία, διεθνείς σχέσεις, τέχνη, πολιτιστικές σχέσεις, διαβαλκανικές σχέσεις, Έλληνες της διασποράς, εκπαίδευση, αρχαιολογία, γλωσσολογία του βαλκανικού χώρου), ποικίλλουν ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια (Μακεδονικό Ζήτημα, μειονότητες, εθνικισμός-εθνογένεση, οικονομία και πολιτική στα μεταψυχροπολεμικά Βαλκάνια). Με την ίδρυση του νέου Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Aνατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Bαλκανικών Σπουδών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και του Τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οι χρήστες της Βιβλιοθήκης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, αλλά ο αναγνώστης μπορεί να φωτοτυπήσει το υλικό που χρειάζεται για την έρευνά του, εκτός από τα βιβλία της Ειδικής Συλλογής, τις διδακτορικές διατριβές και εκείνα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η Βιβλιοθήκη του IMXA βρίσκεται σε επικοινωνία και διατηρεί προγράμματα ανταλλαγών με ερευνητικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συστηματικά με αγορές και δωρεές.

Από το 2004 το ΙΜΧΑ συμμετείχε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στον άξονα «Πολιτισμός». Τμήμα του έργου προέβλεπε τη διάσωση, αξιοποίηση και προβολή, μέσω της ψηφιοποίησης, μεγάλου μέρους των συλλογών της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα της «Ειδικής Συλλογής» και της «Συλλογής ‘Καραμανλίδικων’ Βιβλίων» (375 βιβλία συνολικά).

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης:

Θώμη Bέρρου, Διευθύντρια Bιβλιοθήκης, verrou@imxa.gr

Mαρία Σκορδίτη, Βιβλιοθηκονόμος mskor@imxa.gr


ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000-2006
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
"Copyright © 2003 VTLS Inc. All rights reserved."
VTLS.com